Food from the ocean: traceability, health & safety
Nutrition, food safety and sustainable development of food systems are high-level priorities in the ODS agenda. Sustainable and nutritious diets will guarantee a healthier future for humanity and decrease the risk of chronic non-infectious diseases while ensuring an efficient use of resources. To make actual progress, various scientific disciplines must work together to protect public health and the environment.
The ocean, as an important dietary source, cannot be ignored on this task. The consumption of fish, shellfish and other marine products provides various health benefits, which make them key to achieve these goals.
Our research aims to develop and use new technologies such as multi-omics, sensors, block-chain, emerging processing technologies or predictive modeling to create value along the seafood chain.
While providing this added value, we ensure an eco-friendly food system that integrates food safety and quality, building trust and transparency for consumers.
We address issues caused by microbes, food allergens and other emergent risks to achieve food safety. In the same way, we remain vigilant by protecting consumers against food fraud and by providing new ways to guarantee product traceability. Our work along this line also focuses on food processing monitoring, design and optimization while providing new human health-centered solutions.
Active projects
- WASHTOP -
<p>Water Associated Safety Hazards in the Treatment of Produce</p>
Principal investigator:RodríguezGarcíaMíriamFunding body:European Food Safety Authority (EFSA)Funding for IIM-CSIC:80000€Fromto - PESCANDO 4.0 -
<p>Plataforma Blockchain e IoT para garantizar la trazabilidad, seguridad, calidad y sostenibilidad en la cadena de valor de los productos pesqueros</p>
Principal investigator:VilasFernándezCarlosFunding body:PROYECTO FINANCIADO POR EL PLAN DE RECUPERACIÓN, TRANSFORMACIÓN Y RESILIENCIA Y LOS FONDOS EUROPEOS NEXT GENERATION EU EN EL MARCO DEL REAL DECRETO 685/2021 DEL 3 DE AGOSTOFunding for IIM-CSIC:145812€Fromto - BIOTRANSFER -
<p>Polymicrobial L. monocytogenes-carrying biofilms as a key on the risk of listeriosis in foods</p>
Principal investigator:LópezCaboMartaFunding body:CSICFunding for IIM-CSIC:28557€Fromto <p>Determinación de la calidad sensorial y química de especies marinas refrigeradas conservadas en distintos tipos de envases</p>
Principal investigator:AubourgMartínezSantiago PedroFunding body:CETMARFunding for IIM-CSIC:10145€Fromto- SEAFOOD-ID -
<p>ANALYTICAL STRATEGIES BASED ON NON-DESTRUCTIVE METHODS AND METAGENOMICS FOR THE CONTROL OF PRODUCTION METHOD AND GEOGRAPHIC ORIGIN</p>
Principal investigator:GonzálezSoteloCarmenPérezMartínRicardo IsaacFunding body:Proyecto PID2020-118012RB-C21 financiado por MCIN/ AEI /10.13039/501100011033Funding for IIM-CSIC:168000€Fromto - Contrato Programa -
<p>AYUDA CONVENIO ENTRE CSIC Y LA AXENCIA GALEGA DE INNOVACIÓN -GAIN- PARA EL DESARROLLO DE PROGRAMAS DE I+D+i EN LOS INSTITUTOS DE INVESTIGACIÓN DEL CSIC EN GALICIA Y EN LOS CENTROS OCEANOGRÁFICOS DEL INSTITUTO ESPAÑOL DE OCEANOGRAFÍA (CSIC-IEO). 2021-2022</p>
Principal investigator:SaboridoReyFranFunding body:Agencia Galega de InnovaciónFunding for IIM-CSIC:521824€Fromto - ANIBLOCK_ANICHAIN -
<p>Investigación sobre párasitos del pescado, principalmente anisakis y otros.</p>
Principal investigator:GonzálezGonzálezÁngel FranciscoFunding body:MERCADONA SAFunding for IIM-CSIC:41013€Fromto <p>Investigación sobre párasitos del pescado, principalmente anisakis y otros.</p>
Principal investigator:GonzálezGonzálezÁngel FranciscoFunding body:MERCADONA SAFunding for IIM-CSIC:33221€Fromto- ResiduoZero_2 -
<p>Residuo Zero: Puesta en marcha de una planta piloto par ala transformación y elaboración de nuevos productos procedentes de la transformación de dorada y lubina Culmárex y en los planes de etiquetado de nuevos Productos.</p>
Principal investigator:MedinaMéndezIsabelFunding body:Culmarex S.A.Funding for IIM-CSIC:24705€Fromto - BBM -
<p>Biotecnología y Bioprocesos Marinos</p>
Principal investigator:GonzálezSoteloCarmenFunding body:Ayudas cofinanciadas con fondos de la Agencia Gallega de Innovación de la Xunta de GaliciaFunding for IIM-CSIC:75000€Fromto - ARMAS -
<p>Estudio, diseño e implementación de estrategias de Análisis de riesgos para fortalecer las seguridad, calidad y calidez del Rape y la Merluza del Atlántico Sudeste frente a parásitos zoonóticos</p>
Principal investigator:GonzálezGonzálezÁngel FranciscoFunding body:Mascato SAFunding for IIM-CSIC:88417€Fromto - CLiMB-Out -
<p>ChiLd MicroBes predict how to stay away from Obesity</p>
Principal investigator:MedinaMéndezIsabelFunding body:EIT-Food project co-funded by the European UnionFunding for IIM-CSIC:187718€Fromto <p>¡ Y que rico sabe el mar!</p>
Principal investigator:PintadoValverdeJoséFunding body:Fundación General CSICFunding for IIM-CSIC:3000€Fromto- ASEQURA -
<p>QUANTITATIVE MICROBIAL RISK ASSESSMENT OF FOODBORNE PATHOGENS OF HIGH PUBLIC HEALTH SIGNIFICANCE IN SPAIN: LISTERIA MONOCYTOGENES AND CAMPYLOBACTER JEJUNI IN PROCESSING CHAINS</p>
Principal investigator:LópezCaboMartaRodríguezHerreraJuan JoséFunding body:Proyecto PID2019-108420RB-C32 financiado por MCIN/ AEI /10.13039/501100011033Funding for IIM-CSIC:80000€Fromto - SYS-ALLERGOMICS -
<p>Proteomics and structural-based systems biology of fish allergy in raw and processed seafood</p>
Principal investigator:CarreraMouriñoMónicaPazosPalmeiroManuelFunding body:Proyecto PID2019-103845RB-C21 financiado por MCIN/ AEI /10.13039/501100011033Funding for IIM-CSIC:195000€Fromto - QPM -
<p>QUIMICA DE PRODUCTOS MARINOS</p>
Principal investigator:MedinaMéndezIsabelFunding body:Ayudas cofinanciadas con fondos de la Agencia Gallega de Innovación de la Xunta de GaliciaFunding for IIM-CSIC:75000€Fromto <p>Impulso de la vigilancia del entorno tecnológico, refuerzo de la internacionalización, del marketing y comunicación en el Instituto de Investigaciones Marinas</p>
Principal investigator:SaboridoReyFranFunding body:CSICFunding for IIM-CSIC:105000€Fromto- ControlAR -
<p>ControlAR: Model-based process engineering to CONTROL Antimicrobial Resistance for the food industry 4.0</p>
Principal investigator:RodríguezGarcíaMíriamFunding body:Proyecto RTI2018-093560-J-I00 financiado por MCIN/AEI/10.13039/501100011033/ y por FEDER Una manera de hacer EuropaFunding for IIM-CSIC:159200€Fromto - SEAFOODAGE -
<p>Smart and eco-innovative SEAFOOD processes and products for healthy AGEing</p>
Principal investigator:BalsaCantoEvaFunding body:Project co-funded by the Interreg Atlantic Area Programme through the European Regional Development Fund.Funding for IIM-CSIC:374161€Fromto <p>ACEITES POLARES DE ORIGEN MARINO COMO FUENTE DE PUFA OMEGA-3 Y MEDIADORES LIPIDICOS PARA UN ENVEJECIMIENTO SALUDABLE REGULACION DE LA INFLAMACION Y DESEQUILIBRIO OXIDATIVO</p>
Principal investigator:MedinaMéndezIsabelAubourgMartínezSantiago PedroFunding body:Proyecto RTI2018-095659-B-I00 financiado por MCIN/AEI/10.13039/501100011033/ y por FEDER Una manera de hacer EuropaFunding for IIM-CSIC:206500€Fromto- ResiduoZero -
<p>Residuo Zero: Puesta en marcha de una planta piloto par ala transformación y elaboración de nuevos productos procedentes de la transformación de dorada y lubina Culmárex y en los planes de etiquetado de nuevos Productos.</p>
Principal investigator:MedinaMéndezIsabelFunding body:Culmarex S.A.Funding for IIM-CSIC:25625€Fromto - SeaFoodAllergy -
<p>Proteómica en cross-talk para el control, estudio y terapia de la alergia alimentaria</p>
Principal investigator:CarreraMouriñoMónicaFunding body:Ayudas cofinanciadas con fondos de la Agencia Gallega de Innovación de la Xunta de GaliciaFunding for IIM-CSIC:95833€Fromto - SEATRACES -
<p>Smart Traceability and Labeling ToolBox for a Sustainable Seafood Production</p>
Principal investigator:GonzálezSoteloCarmenFunding body:Project co-funded by the Interreg Atlantic Area Programme through the European Regional Development Fund.Funding for IIM-CSIC:637323€Fromto - BlueHuman -
<p>Blue biotechnology as a road for innovation on human’s health aiming smart growth in Atlantic Area</p>
Principal investigator:VázquezÁlvarezXosé AntónPérezMartínRicardo IsaacFunding body:Project co-funded by the Interreg Atlantic Area Programme through the European Regional Development Fund.Funding for IIM-CSIC:150000€Fromto - FOODSENS -
<p>Transfer of Technologies to Reduce Food Risks</p>
Principal investigator:RodríguezHerreraJuan JoséFunding body:Proyecto 0591_ FOODSENS _1_E_1_E cofinanciado por el Fondo Europeo de Desarrollo Regional FEDER a través del Programa Interreg V-A España-Portugal (POCTEP) 2014-2020Funding for IIM-CSIC:87689€Fromto