Mañá conclúe no Grove “Menudo FOROACUI": proxecto divulgativo dos recursos mariños e acuícolas
Desde novembro acadou a 250 participantes de 6 centros educativos da provincia de Pontevedra que afondaron no coñecemento dos recursos mariños, da acuicultura e da saúde dos océanos.
A xornada de clausura servirá para que expoñan os seus traballos e experiencias desenvolvidas en “Menudo FOROACUI” e presenten os resultados das enquisas nas que se avaliaron os seus coñecementos antes e despois de participar na iniciativa.
Santiago de Compostela, jueves 6 de junio de 2024. O Consello Superior de Investigacións Científicas (CSIC), a través do Instituto de Investigacións Mariñas (IIM), celebra mañá a clausura do proxecto informativo “Menudo FOROACUI: innovación e divulgación dos recursos mariños e acuícolas”.
Ao acto, no Auditorio Municipal do Grove (de 10:00 a 15:00 horas), participan os alumnos dos seis centros educativos que participaron na iniciativa En total, 250 alumnos e alumnas de 5º e 6º de Primaria dos centros CEIP Rosalía de Castro (O Grove), CEIP As Bizocas (O Grove), CEIP Noalla-Telleiro (Sanxenxo), CEIP Illas Cíes (Vigo), CEIP Plurilíngüe Pintor Laxeiro (Vigo) e CEIP Plurilíngüe Xosé Fernández López (O Porriño), que exporán os seus traballos e experiencias no marco desta iniciativa sobre as liñas de investigación “Os bivalvos das nosas praias”, “O mexillón”, “Os recursos do mar”, “Especies invasoras”, “Lixo mariño” e “O poder do marisco".
O proxecto, que arrancou en novembro cunha reunión no Grove, continuou ao longo do curso coa visita de persoal científico-técnico aos centros docentes, onde se impartiron sesións teórico-prácticas sobre a divulgación da I+D+i, o método científico e pensamento crítico.
Nos meses seguintes os e as participantes realizaron 9 obradoiros prácticos: “O mexillón e o seu cultivo”; “Cociñar con marisco e o seu valor nutricional ” “Marisqueo”; “O estudo das algas”; “A cata de macroalgas”; “A recollida e estimación do lixo mariño”; “A circulación oceánica e a súa acidificación”; “Especie exótica e invasora” e "Os cefalópodos e o seu estudo". Estes obradoiros estiveron guiados por persoal do IIM, pola cociñeira Rocío Garrido Caramés e a nutricionista Sandra Fernández Agraso, por persoal da Confraría de San Martiño do Grove e da Confraría de San Xoán de Redondela e por membros da empresa Hidrosfera.
Algúns dos participantes realizaron paseos en barco pola ría de Arousa, visitaron a lonxa do Grove e realizaron enquisas a mariscadoras, bateeiros e público en xeral sobre os hábitos de consumo de produtos do mar.
Todas estas experiencias serán presentadas durante o evento a través de 25 carteis e 10 vídeos.
Ademais, outro bloque do proxecto consistiu nun estudo e análise da cultura oceánica do alumnado participante, onde se avaliou, mediante unha enquisa, dende o seu coñecemento dos principios básicos das ciencias mariñas ata a súa concienciación dos retos que a sociedade ten. caras para protexer e relacionarse co océano.
Nunha primeira quenda, os resultados revelaron que o alumnado é moi consciente do prexudicial que poden ser as accións humanas para o océano, os ecosistemas e as especies mariñas, e tamén da responsabilidade que temos como sociedade na protección do mar. Os seus coñecementos sobre acuicultura son destacables, non obstante, son escasos en cuestións como o papel do océano no clima do planeta ou nas súas principais características e procesos físicos . Nunha segunda quenda, obsérvase que os participantes melloraron o seu coñecemento xeral dos temas obxecto de estudo, paralelamente ao desenvolvemento do proxecto.
“Menudo FOROACUI”
Iniciativa promovida polo IIM, con Xosé Antonio Padín Álvarez como investigador principal, e a Universidade de Santiago de Compostela. Comezou en novembro de 2023. Contou coa colaboración de FOROACUI e a Fundación Española para a Ciencia e a Tecnoloxía.
O seu obxectivo era achegar a realidade galega dos recursos mariños e da acuicultura ao alumnado de 5o e 6o de Primaria.
Nestas sesións afondáronse nas seis liñas de traballo propostas (“Bivalvos das nosas praias”; “O mexillón”; “Recursos mariños e cambio climático”; “Especies invasoras”; “O poder dos alimentos mariños” e “Lixo mariño ” ) a través de charlas, obradoiros, saídas de campo...
O acto de clausura
Estará presentado por Patri Bea Dopazo , xornalista e colareira , e por Rogelio Santos Queiruga, mariñeiro e divulgador mariñán, que tamén ofrecerá unha charla aos 250 participantes.
A continuación proxectaranse os 10 vídeos realizados polos escolares sobre a súa experiencia e traballo no proxecto. Durante o recreo desta intensa e interesante sesión, os participantes neste Congreso Infantil poderán gozar dos carteis realizados nas demais aulas que conforman o Menudo FOROACUI.
Tras a visualización dos vídeos, Gabriela Ojeda Romano, do IIM-CSIC, valorará o impacto do Menudo FOROACUI nos participantes, a partir dos resultados das enquisas realizadas ao inicio desta experiencia e das recollidas durante esta última.
O acto rematará coa presentación dos gañadores no Certame de Contos e Imaxe Menudo ForoAcui e cunha comida para todos os participantes e asistentes realizada polo Centro de Emprego de Hostalería do Salnés pertencente á Mancomunidade do Salnés.
Podcast - “CULTIVANDO O MAR”
Presentada pola xornalista Patri Bea Dopazo e o investigador Toni Padín, é a outra principal proposta divulgativa do proxecto . Nela publícanse puntualmente todos os domingos os testemuños de persoas que fixeron do mar o escenario principal da súa vida. Con 5 episodios xa dispoñibles nas plataformas Spotify e Ivoox , esta iniciativa continuará a súa actividade ao longo de xuño e xullo ata completar os 12 episodios previstos. En cada un destes episodios, diversos profesionais e investigadores seguirán relatando dun xeito ameno e entretido a súa experiencia vital e a súa visión da realidade dos nosos mares e dos seus recursos.